Monday, July 19, 2010

Bunga, bunga, bunga...

Giler dan gelap mata aku nengok bunga bermacam warna dan jenis terutama bunga orkid! Sabor le weh..baru gerai pertama dah nak memborong?!..Noni tarik aku cepat2. Jom le kite round dulu baru le nak membeli kalau tak jenuh nak bergendong pokok2 tu kalau nak pusing2...
Jam 8 pagi hari Ahad baru ni aku dah keluar rumah, singgah ambik Noni dan kami breakfast on the way sampai di Putrajaya dalam kul 9.30. Cuaca masih cool lagi, orang dah mula nak ramai tapi aku dan Noni rase 'let down' le pulak pasal kami agakkan tapak pesta di taman bunga ke..tapi di kawasan lapang je dan hanye nampak gerai2 menjual bunga dan pokok2 seperti di Sungai Buloh je....Mungkin kita orang imagine pesta ni macam pesta bunga yg terkenal di England tu kot! Tapi aku tetap mabuk bunga dan tak berenti mengambik gambar bunga orkid yg banyak species aku tak pernah tengok sebelum ni. Geram nyeeerr....


orkid ni aku tau le..'dancing ladies' (jenis oncidium)
aku beli satu pokok nk letak kat
tunggul pokok mangga depan rumah

ni jenis paphiopedilium barbatum


ni mungkin jenis cattleya kot..ye ye je aku ni mcm la pandai sgt!



specie ni aku tak penah tengok..








aku terpegun dgn specie yg ni..mungkin hybrid orkid
jenis yg puteh





tak penah tengok..cantek!







tak penah tengok pun..besar bunga dia









geram nye...




tak penah tengok pun...




ni pun baru first time aku tengok..unik bentok dia



aku suka bunga orkid puteh ni..






favourite orkid puteh





landscape


landscape



geram nyer warna kuning ni..




giler aku tengok bunga2 orkid di sini


salah satu indoor garden yg berhawa dingin..tema buah dan sayur2an




flower arrangement...anthurium


flower arrangement dari Indonesia





jenis2 haleconia







Selain bunga orkid dan ros banyak juga bunga dan pokok2 herba, sayur2an, buah2an, tanaman hiasan di jual. Aku dan Noni masing2 membeli pokok daun salam (oregano), pokok buah lemon, lavender, pokok kesidang, basil, rosmary, stevia (pokok gula) dan beberape pasu orkid yg senang dijaga. Kami tak sempat nak ke gerai2 yg menjual tanah, baja organik dan garden utensils pasal hari dah semakin panas dan lautan maanusia mula menyesak kan nafas...Kereta kecik aku pun dah penuh dengan pokok bunga dan kami terus berlalu meluncur balik mencari makan tengahari...

6 comments:

Kak Pau said...

Nak orkid mari ler dtg rmh Kak Pau..tak ler banyak tp leh ler bg satu dua ker!

p3chandan said...

Betui ke ni Kak Pau nak bg free of charge kat saye orkid tu..wah best nye! sesudah subuh saye datang esok..hehehe

~♥ iella ♥~ said...

cantik bunga2..Rasa cm nk ambk ckit leh tak..?nak wat taman bunga kat laman umah...hehe

p3chandan said...

leh je iella..ambik la banyak pun takpe..

James Missier said...

Really enjoyed all the orchids pictures you took.
BTW, the white ones are known as Moth Orchids.
I had one time went to Orchid Garden in KL and took most of the pictures and did some write-up on the types of the orchids, names and care.
Do check it out if you have the time.
http://jamesmissier.blogspot.com/2009/11/common-ones.html

(YOu can click more pictures on the orchids on the next Older Post)

p3chandan said...

Thanks James I will definitely look it up..