Thursday, February 25, 2010

Jalan2..


arini tak pegi morning walk. dah janji nak pegi breakfast ngan noni di gerai nasi lemak tanglin. memang famous la gerai ni...dari pagi lagi orang duk que. dah la parking kat situ full house memanjang. 2 kali pusing baru dapat parking betul2 depan tong sampah..


noni kata nasi lemak nye tak la sedap bangat biase jer...tapi pasai publicity nye yang meluas tu yang buat dia orang famous orang duk kerumun tiap2 hari. sape yg duk que pada waktu macam ni noni tanya..dah pukul 10 pagi. kalau yang selalu keluar makan dah tentu nye orang keje gomen kan. dah jadi resmi dia orang la keluar breakfast/tea break berejam, masuk keje jap pastu dah lunch hour pulak! hmmmm...tak berubah2 depa ni macam mane nak tingkatkan prestasi keje. noni duk merungut...aku diam jer. cakap2 jugak, makan2 jugak! airini noni dah cakap awal2 dia belanje semua. pasal selalunye lepas mornin walk aku yang belanje breakfast. tapi arini aku jadi driver.


lepas breakfast cum lunch (brunch), mane tak nye kami dah belasah nasi lemak sorang sepinggan dan mee bandung kongsi sama! noni ajak pegi nengok Pesta Kraftangan di jalan conlay. rase nye dah 3 tahun berturut2 kita orang pegi. perasmian nye semalam tapi arini pun ade jugak VVIP dan tetamu jemputan khas terdiri dari DC (kedutaan luar negeri). barang2 yang dipamerkan tak banyak berubah sperti tahun2 yang lepas...batik, songket, barang2 yg diperbuat dari perak, buluh,kelapa, kayu dll. cantek dan berseni semuanye tak jemu kami membelek dari satu gerai ke satu gerai. tak ramai pengunjung sangat mungkin kerana waktu pejabat.


noni merungut lagi...kenapa la mahal sangat harga barang2 kat situ. dia orang ni nak promote kraftangan kita ni kat orang asing jer ke. orang asing pun kalau dah mahal bangat pun malas dia orang nak beli. they can get the same thing cheaper elsewhere...ape ke orang tempatan tak berminat nak beli barang negeri sendiri. tapi dengan harga yg beratus2 tuk sepasang batik atau baju tinggal minat jer la...nak beli tak mampu.


sempat jugak la kami memborong beberapa pasang baju maxi dan tabung buluh sorang satu. konon2 nak menabung laa...tu jer la yang kami mampu!


Tuesday, February 23, 2010

Kemabruran...

..baru je berbual ngan akak angkat aku yg sama2 pegi haji. dia ngan bangga nya dok cite pasal dia duk sebok pegi usrah sana usrah sini ngan kawan2 dekat rumah dia (dia duk jauh dari rumah aku) sampai ke mesjid KLCC pun ade. duk pegi berjemaah subuh, duk dengar syarahan di surau2 oleh ustaz2 yg terkenal...

...aku? alasan takde member nak pegi sama....

...aku duk buat ape?...duk pegi morning walk boleh kata tiap2 pagi lepas solat subuh kat rumah. pastu balik pegi breakfast ngan teman seriring jalan di kedai mamak atau kedai nasi lemak kak leha di ampang jaya tu..aku pegi gak KLCC tapi tak ler ke mesjid berusrah macam dia tapi duk sopping kat parkson, mark&spenser dan makan2 di food court situ...duk sebok kat rumah depan tv mengulit, menggentel bunga2 pahar tuk anak aku nak kawin nanti...

....hmmmmm...tak mabrur ke haji aku ni....

....nak kena pegi sorang2 ler nampak nye ke masjid kat rumah aku tu tak payah tunggu kawan...sok dalam kubor pun sorang2 kan...

Insyaallah....!

Tuesday, February 16, 2010

Berbuah sudah...

Wah..lebat nye buah anggur!


nak bagi dia berbuah kena la gondoi mcm ni...
(sebelum pegi haji)


45 hari kemudian...




eh! buah anggur aku 2 ketoi jek...
(kureng baja kot)


yg ijo tu masam (lom masak?)..yg merah tu
tak la semasam yg ijo



my first harvest of grapes...hehehe







Sunday, February 14, 2010

Aku kaya...!

...ade la sorang ni dia jumpa sebiji batu warna ungu tua dalam sungai belakang rumah aku semalam. dia bagi kat aku pasal jumpa kat kawasan rumah aku jadi hak aku la dia kata. baik nye hati mat ni..aku pun tunjuk kat sorang kawan ofis. dia pun suruh pegi cowkit tanya kat kedai mas kat situ nilai batu tu. aku suggest suruh tanya bos depan tu kot dia pandai nilai batu tu. sementara tu aku cakap kat kawan aku kite split 50-50 duit tu kalau kite jual batu tu. wokeh dia setuju...
eh pasai apa aku nak bagi dia 50-50 pulak ek? emmm...tak kisah la...
jap lagi aku duk kat meja aku balik, selak2 jumpa satu kertas ngan batu tu. atas kertas tu tertulis...jeng jeng jeng...RM8,000,000! WOW! batu tu berharga banyak tu??!!! cam tak percaye aku! so aku bagitau la kawan aku tu....so dapat sorang RM4,000,000! tak terkata seronok nye kami berdua. eh time nak balik la..cepat2 simpan batu ni dalam fire-proof cabinet dalam safe ofis tu nanti ape2 terjadi rugi woooooo!
....aleh2 bunyi loceng...eh aku dalam kelas ke ni???!!!!
emmm...mimpi rupe nye! adeh!!!
best nye mimpi aku kali ni. jarang aku mimpi, selalu tido mati sampai kul 5 pagi.
aku pun mula berangan kalau la betul2 aku ade duit manyak tu...
a. bagi sorang RM50,000 kat adek beradek aku..cukup la tu. banyak tu kan
b. bayar semua utang2 aku..tak banyak pun, kredit kad ngan 2 biji keta
c. renovate rumah aku dan rumah pusaka
d. beli rumah dan keta tuk anak2 aku sorang sebiji...
...ooopsss dah dah..orang dah azan.
ok chow dulu.....

Thursday, February 11, 2010

Gambar2 di tanah suci..

Ini la diantara gambar2 yg dapat aku rakam kan semasa di Mekah, Arafah, Muzalifah dan Mina semasa mengerjakan haji dan berziarah ke tempat2 bersejarah di sana. Gambar di Madinnah tak dapat nak upload dari hp aku tak tau knape pulak...



Dalam Masjidil Haram di tingkat 1



Dari tingkat 5 menjenguk Ka'abah selepas waktu Isyak
ketat dengan jemaah bertawaf




Sebelum balik pegi last minute shopping di Mekah yg
sentiasa sesak dgn maanusia



Dalam bas on the way ke Arafah di hari Wukuf
hujan lebat sepanjang jalan hingga banjir



Aku berdua yg first sampai di khemah kami di Arafah
basah lenjun kapet dalam khemah




Kakak angkat bergambar membelakangkan
Jabar Rahmah dimana Nabi Adam dan Hawa
bertemu kembali setelah terpisah beberapa
lama setelah di campak dari syurga




Kawan bergambar dgn unta yg dihias cantek
di Jabar Rahmah





Mengutip batu2 kecil ketika bermalam di satu padang
di Muzalifah sebelum ke Mina utk melontar




Di Mina selepas subuh berjalan beramai2 menuju ke tempat
melontar 4 hari berturut2




Di tempat melontar di tingkat 4
walaupun ramai jemaah tapi syukur dapat melontar
dgn mudah



Adek aku bersama suami dan kakak ipar
di Masjidil Haram utk berjemaah bersama waktu
maghrib dan isyak



Kawan2 sebilik dengan ku 2 dari Kelantan dan 2
dari Pahang di Jeddah menunggu masa
berangkat ke airport




Kakak angkat dan rakan sebilik di open air cafe
dibawah hostel jemaah di Jeddah tengah
makan roti canai dan teh tarik - mahal ya amat!




Tuesday, February 9, 2010

Aku Kembali....!

Alhamdulillah...! Aku balik dari tanah suci menunaikan fardu yg ke 5 dah nak masuk 2 bulan tapi masih takde feel nak memblog, dah naik malas..fikiran macam buntu je...jet lag ke? Isshhk... tak kan begitu lama masih jet lag kan! Pastu aku demam pulak dan tak berape sihat 2, 3 hari, batuk2 dalam sebulan baru hilang setelah pergi klinik 3 kali. Malam aku tak boleh tido sampai subuh baru rase ngantok..tido siang malam berjaga. Mungkin pasal aku lama di tanah suci 45 hari - 9 hari di Madinnah dan selebih nye di Mekah jadi sistem badan belum nak berapa adjust balik.

Balik dulu aku masih batuk2 buah tangan dari Mekah yg panas tapi kering berdebu walaupun hujan 2, 3 kali di sana. Mula2 hujan lebat pada hari semua jemaah bersiap2 nak berangkat ke Arafah. Sepanjang perjalanan hingga sampai ke Arafah hujan lebat hingga banjir di beberapa tempat dan karpet dalam khemah tempat tinggal kami basah kuyup tapi nasib baik masing2 bawak tikar plastik yg diberi pihak Tabung Haji. Aku dapat tau hujan dah 5 tahun tak turun disana..haaa sekali turun banjir kau!

Alhamdulillah aku bersyukur sangat2 aku dapat sempurnakan ibadah haji ku tanpa sebarang musibah dan dugaan yg berat. Kecik2 tu biase la..aku dan kakak angkat ku sama2 hilang selipar sorang sebelah kat Mina. Puas aku cari, sampai balik tak jumpa! Nasib baik masing2 bawak kasut spare. Menunggu giliran ke tandas biase la di Arafah, Muzalifah dan Mina kena queue memanjang. Di Masjidil Haram aku terpisah dari kakak angkat yg membawak selipar aku. Tunggu punya tunggu tak jumpa jugak aku pun balik berkaki ayam dan terus ke kedai berdekatan mesjid beli selipar lain dan balik ke hotel. Rupa2 nya kakak angkat aku masih mencari aku di mesjid, dah setengah jam aku balik baru dia sampai! Aku bersyukur dapat ke mesjid hari2 utk bersolat pada waktu subuh, maghrib dan isyak walaupun kakak angkat ku tak dapat bersama kerana dia tak larat nak berjalan 600 meter pegi dan balik ke mesjid dan hotel. Dengan berjalan begitu jauh hari2 dan selera yg tak tau kenapa aleh2 rasa macam takde, dapat la aku kurangkan berat badan sehingga 4 kg. Tapi dah balik ni nampak nye kena maintain morning walk aku supaya berat tak naik mendadak kerana selera makan aku dah kembali normal! Semua nak makan...mee kari, tom yam, mee mamak, nasik lemak, lontong, roti canai, murtabak, McD, KFC, Pizza Hut..rase macam kebuloq pulak pada hal kat sana cukup makan dan tepat pada waktu makan nye..breakfast, lunch n dinner makan nasik! Mungkin penat berjalan ke mesjid, tapi aku banyak tido kat sana. Balik subuh lepas bfast, tido, lepas zohor, tido, lepas isyak kul 10 dah tido pasal takde aktiviti2 lain nak buat selain dari solat dan membuat ibadah2 lain. Tv pun takde...Tapi semacam punya seronok kat sana esp bersolat di Masjidil Haram. Ni kali kedua aku pergi, mula2 2 tahun lepas aku pegi Umrah. Aku berdoa mudah2an akan datang dan datang lagi ke sana membuat ibadah. Tup tup...bila aku balik aritu ade kawan pulak nak sponsor aku buat Umrah bersamanye bulan March ni...InsyaAllah...tu la rezeki terpijak dan doa ku dimakbulkan Allah ...Wallahualam!

Bukan senang nak dapat gelaran Haji/Hajah ni...its not only kita kena spiritually ready tapi physically fit jugak pasal ibadah ni memang menggunakan tenaga kita. Semasa bertawaf (7 pusingan) , bersaie (7 pusingan), di Mina pegi melontar tempat nye sangat jauh, 4 hari berturut2. Jadi lagi elok kalau mase kita sehat dan kuat pegi menunaikan Haji supaya tak mnyusahkan diri dan orang lain. Dulu bila aku tengok dalam tv berjuta2 orang bertawaf mengelilingi Ka'abah, dalam hati aku berkata macam mana la nak bergerak dalam berjuta2 orang tu...! Tapi bila aku dah berada di sana baru aku faham, setiap orang yg berada di sana, telah diseru namanye utk menjadi tetamu Allah dan telah ade ruang utk nye walau dalam berjuta2 orang sekali pun...! Banyak kan solat taubat dan berdoa sentiasa dikurangkan musibah dan dugaan bila di sana InsyaAllah segala nye akan berjalan lancar dan sempurna....

Di Mekah dapat la aku berjumpa adek aku yg pegi bersama suami dan kakak ipar nye. Tau2 dia org duk sebelah hotel Tabung Haji so dapatlah kami ziarah menziarahi dan berjemaah bersama di Masjidil Haram. Tapi tak dapat nak upload gambar kat sini kamera aku yg dah memang ade rosak sikit buat hal pulak...

Ape2 pun aku dah berdoa di depan Ka'abah utk adek beradek, sahabat handai dan sedara mara esp yg mana dah pesan doa2 yg khusus tuk diri masing2...aku seru nama2 dia org agar dapat menjadi tetamu Allah satu hari nanti.....InsyaAllah! Amin...