Friday, June 4, 2010

Takde Lesen...

Hah kan dah kata dah...! Kan dah suruh buang...Mula la aku nak pot pet kat anak aku....dia masih tersengih depan notebook dia, aku mula naik darah dah! Releks la ma..
Dah kena pun nak releks lagi? Isshhh...bebudak sekarang ni...tak tau bahase betoi!!
Pagi tadi 2 orang dari majlis perbandaran tempat aku tinggal datang berkunjung dan menjenguk keliling rumah dengan masing2 memegang clip board sorang satu. Aku pun ikut dari belakang tanpa bersuara sepatah haram...saje nak tengok ape bende yang dia orang nak cari. Keliling rumah aku nampak ok jer, selain rumput panjang sikit (baru tadi aku panggil Mat Bangla potong rumput esok). Jap lagi cik Minah depan tu mencangkung kat ceruk tepi pondok di laman rumah aku..Hai cik Minah, datang ngan clip board, segak begaya berunipom kaler biru tua, berkasut tinggi kaler hitam bagai nak nengok wayang, duk mencankung depan baldi pecah aku...!
Jap lagi si Mamat sorang lagi bagi aku surat kaler biru mude....Akak ni surat kami mintak kebenaran nak ambik 3 ekoq jentik2 nyamuk dari kawasan rumah akak! Tapi bukan saman lagi ek nak ambik kebenaran je...ambik jentik2 peliharaan akak yang tanpa lesen niii...!!??? Kalau disahkan jentik2 tu dari spesis aedes...kami bagi surat saman la ye kak...Spesis aedes ni kena ade lesen kalau nak bela tau kak!! Senyum sinis si Mamat mutak depan aku ni...

7 comments:

Kak Pau said...

Haaah..lain kali jgn lupe mintak lesen dulu klau nak ternak jentik2 tuuuu hehehe

Bangchik said...

Kakdah sangat-sangat tahu rumah lama bercat penuh itu... dia juga dari sana. ~bangchik

p3chandan said...

mungkin my cousin who was from there originally might know Kak Dah kalau I tau Kak Dah's full name n anak sape..cheh nak bersoreh pulak dah...

Bangchik said...

Zuraidah... emaknye Napsiah @ Saayah. Suku sakat Hjh Mariam, orang lama, dah meninggal, tepi masjid juga, rapat dgn kubur. Rumah mak kakdah belakang rumah Mat Lana ... ni kira bersoreh la ye. To put some perspective on her age , bear in mind Kakdah has 2 grandchildren already... haha.

BANGCHIK AND KAKDAH.

p3chandan said...

My cousin kenal mak Kak Dah Napsiah tu tp tak knl ank2nye. Dia kata Napsiah was famous for her great beauty di kg sitiawan dulu!mesti Kak Dah pun cantek mcm mak dia kan..Klau rmh Mat Lana tu dia tau la di jln cangkat baru tu kan..

Bangchik said...

I am not too sure about jln cangkat baru... i would prefer the term seberang parit, which is referred to very often. As for the beauty, huh.., i dare not say a word. haha...

p3chandan said...

Hahaha...Bangcik ni..