Friday, February 11, 2011

Comei tapi comot...

This one is not a new addition to my 6 cats I already had. Pagi tadi semasa tengah bagi makan kucing2 aku di belakang rumah, datang la anak kucing ni mengiaw2 nak tumpang sekaki. Aku tengok comot betui dia, taik berselepet di bontot, muka pun tak basuh...taik mata berselepet! Looking very skrawny and dirty. Kesian pulak aku, anak sape la ni...mana mak bapak dia gaknye!
comei kan..mata biru, bulu panjang gebu setelah dimandikan..
Aku memang tak leh tengok stray cat macam ni, tambah anak kucing...terus aku bagi dia mandi, syampu wangi2, pastu keringkan bulu dia sampai jadi gebu! Pastu bagi dia makan wet food, suapkan dia susu cair Ideal Milk dengan syringe pastu balut dia dalam kain masuk kan dalam kotak kasut, pok2 kan bagi dia tido...sian dia!

Sekejap dia tido, pastu dah mula aktif, lompat sana, lompat sini, ngiaw sana, ngiaw sini...


cak!...


Tengok tu, dah mandikan dia baru nampak bersih dan gebu. Bulu dia panjang2, puteh tapi ade sikit bayang2 tompok warna kelabu especially kat telinga dan dahi dia. Aku rase dia ni mixed blood kot...Siam ke Persian ke. Aku panggil dia Comot, pasal nampak comei tapi comot pasal bulu dia bertompok2 kelabu tu. Manja sangat dia ni, menjilat tangan dan muka aku sambil mengiaw2..geram nye!

eh nak tido balik ke...




tak laa...nak tengok ape ade kat bawah tu...duk atas pc burok aku tu!


nak lompat takut pulak...




hai...duk jap nengok aku menaip....


isshhkk...ngantok la pulak!


aik dah tido...alih2 je dia tido...


amboi...berdengkur!


Petang tadi bila aku bagi makan kucing2 aku, si Comot pun ikut sama, tapi kena jerkah dengan kucing Sitam aku. Alih2 anak pompuan jiran aku terus datang ambik, dia kata kucing dia. Aku pun cakap la sikit, dah bersih, wangi terus nak ambik. Tadi kenapa biarkan dia kat luar, comot, taik berselepet..tak mandikan dia, tak bagi makan? Dia terus blah dengan si Comot. Dari dulu lagi aku dah tak berkenan dengan jiran aku yang suka bela anak kucing, tapi bila dah besar, dia biarkan je tak bagi makan, jadi semua kucing2 dia tu datang carik makan rumah aku, masuk rumah dan kencing dalam rumah. Kalau dah masuk rumah, puas aku mengejar satu rumah suruh dia keluar, tak nak keluar! Jadi, pegi la si Comot dari rumah aku :(...ngtah2 esok dia datang balik bila tuan dia tak bagi makan kot! Takpe aku dah ade gambar2 dia untuk kenangan!


10 comments:

Theanne... said...

A beautiful cat with beautiful blue eyes! Thank you for following my blog, I'm now following yours!

p3chandan said...

Hi Theanne, thanks for following my blog here, you can also follow my garden blog at http://gorightinmygarden.blogspot.com

ManTalib said...

Salam ape kabar? Sehat ke? Sory la tak dapat nak ziarah dan berblog, Man sebok sangat sekarang.

ManTalib said...
This comment has been removed by the author.
p3chandan said...

Salam Mann. Kabar baik alhamdulillah..sori saye delete komen Mann yang duplicate tu ye. Lama tak dengar berite, sibok sangat ye? Takpe la pelan2, dahulukan yang mane lebih mustahak, blogging ni sebagai hobi je kan..

guild-rez said...

I love your kitten with the blue eyes.
Thank you for joining my blog friends.
- Cheers from Canada.

Kim said...

Oh what a beautiful kitty! Thank you for following blog.

p3chandan said...

You are most welcome Guild-rez and Kim, I enjoyed reading yours too!

Giga said...

Przyjemnie opisałaś Twoje dzialanie z kotkiem A kotek o niebieskich oczach jest śliczny. Dziękuję za zauważenie mnie.Pozdrawiam

Adiwieyah said...

assalamualaikum kak, comel kucing akak..Fie pun ada bela kucing...diberi nama Eby...cute miut ..n comel, sekarang dah umur 2 tahun...pandai buang air besar n kecil kat lubang toilet..tapi pemalu kat org lain..yg tak dikenali..tuannye je kenal..