Friday, January 28, 2011

Buang tebiat?

Lama dah tak update blog aku yang ni..sebok membanting tulang berkebun sekarang ni. Saje suke2 sebagai hobby sebelum cucu datang menjenguk!
Minggu lepas pegi satu lagi reunion. Bukan aku yang nak pegi tapi Cik Noni ni dia dah buat date dengan Datin Lorraine (ex-officemate we all mase kat bank)...tapi Noni tak berani nak drive sorang2 ke KLCC tu. Dia expert bila drive keliling Ampang je..So aku le yang jadi mangsa...jadi drebar dia! Kami bertiga dulu satu department 10 tahun bersama. Tapi Lorraine berenti dulu, jadi Lady of Leisure, Datuk Sri Ram, hubby dia tu bisnessman jadi mampu le suruh bini duk rumah jaga anak2. Sekarang anak2 dia pun dah dara dan teruna, masing2 dah ade kehidupan sendiri. Tak lama lagi menantu la Si Lorraine ni (tak kan aku nak panggil Datin jugak ni weh....!) Sorry la gambar tak cantik untuk di upload, gelap gelita, dah le dia pun gelap....ishh..tak baik aku kan, mengata orang gelap, macam le aku ni cantik bebenor! Maklum le dah Datin, mesti le lebih vogue dari kita orang berdua ni..aku vogue sikit dari Noni la! Noni ni ade sikit old fashion...dia veteran dari aku tapi tak nampak tua pun! Orang ingat kita orang ni dalam early 40an je.......Hahaha....(perasan habih!)
Janji suruh tunggu depan kedai kasut Vincci. Carik punye carik, kedai tu tak jumpe padehal kat level C naik dari parking tu je...Kita orang pun tanye punye tanye...eh Vincci dah tutup kedai le pulak! Adoii makne nye dah lama kita orang tak berdating di KLCC ni..kalau tak sebulan sekali mesti pegi tengok wayang ke, makan2 ke, sopping ke...Semenjak aku kawin kan anak tahun lepas rase nye ade sekali je aku dating ngan Noni kat situ. Si Lorraine pun berpusing sakan mencarik Vincci, last2 jumpe kita orang kat depan lift Concorde tu..
Anyway, kalau tak makan2 memang le tak sah kalau jumpe member2 lama ni. Kita orang pun duk le makan di Signature KLCC sambil borak2 panjang dari kul 11.30 pagi sampai le ke jam 3 petang. Fuhhh...lama tu aku rase, tapi cerite belum nak habih lagi! So kita orang pegi pulak jalan2 sambil sopping. Maklum la Datin mane leh pegi tempat cekai2, so jenguk di Harrods, Lorraine dan Noni memborong beg plastik...mak aii..beg plastik pun dekat nak beratuih! Tak berkenan aku beg camtu...Anyway aku heran pulak si Noni ni dia main sambo dan bayo je. Pade hal kalau bersopping ngan aku, lama betui nak tengok dia keluar duit membeli. Dia le yang paling kedukut, nak beli satu2 barang tu, punye le lame berfikio, last2 tak beli...aku jugak la yang memborong selalu nye! Dia kate aku yang boros pantang tengok nak borong je! Tapi bile ngan si Lorraine ni, dia main beli je...nak impress kat si Datin ke agak nye? Aku pun tak paham kekadang si Noni kawan aku ni... double standard ke? Tapi lantak le Noni, duit sendiri, ape pedulik ngan ape orang kate kan...
Dah keluar masuk Parkson, Jaya Jusco dan Mark & Spenser (aku memborong bende2 yang dalam je), kami pun decide nak balik dah..With a promise to meet again, we parted our ways! Lorraine nak tunggu drebar dia pulak. Aku dan Noni nak balik terus. Tapi turun je sampai bawah, si Noni ajak pegi makan kat KFC pulak dah! Eh lapo lagi ke...tadi makan kuei tiau sup je dia, mungkin lapo lagi la kot! Bile nak duduk, dia membelakang kan pintu masuk....dia suruh aku duk depan dia...takut Datin Lorraine nampak dia! Ape la si Noni arini, macam orang buang tebiat je...nnngggtah le, susah aku nak bagi conclusion pasal ni...ngtam saje la Noni oooi! Janji bahgia kan!

4 comments:

cikmanggis said...

Bestnya dapat ronda ronda dgn kawan kawan:)eh mana gambarnya?

p3chandan said...

Memang seronok cikmanggis..gambar nye gelap sangat tak nampak ape pun!

Adiwieyah said...

salam ziarah sini..akak kalau nak biji benih tu...nanti bg alamat kat email Fie ya...diradin10@yahoo.com..nanti Fie poskan..free je tak perlu byr..

p3chandan said...

Salam Fie, Alhamdulillah..tima kasih banyak2 ye nanti akak message bagi alamat.