Tuesday, September 11, 2012

Aku masih hidup...

Setahun lebih sudah masa berlalu.

Alhamdulillah aku masih hidup, bernafas...walau pun menghirup udara di tempat lain, menikmati kindahan dan keunikan flora dan fauna yang banyak beza nya dari tempat yang dulu.

Aku sekarang, semenjak setahun lalu, dah bermastautin di Batu Pahat, Johor. Tak pernah aku duga yang aku akan duduk di kampung setelah lama jadi orang bandar, membesar dan selesa di bandar2 besar seperti Ampang dan Kuala Lumpur. Tapi walau pun lama duk di bandar, jiwa aku sebenar nya memang menyukai suasana kampung. Dulu pun aku duk di kampung dalam bandar...Kampung Melayu Ampang! Tapi sekarang betul2 duk di kampung...Kampung Parit Kuda!Ini la dia rumah yang aku duduk sekarang, di kelilingi dengan pokok sawit di depan dan belakang, pokok2 durian, langsat, kuinin, rambutan, manggis dan kelapa di sekeliling kawasan rumah


Setahun telah berlalu, banyak yang dah berubah, terutama hidupku sekarang sebagai suri rumah sepenuh masa, melayan suami dan anak tiri bujang yang duk sama. Anak2 ku? Masih di Ampang bersama cucu ku yang dah besar berumur setahun lebih. Tapi aku  pasti nya balik menjenguk sekurang2nya sebulan sekali. Anak2 ku dah 2 orang berumahtangga, yang kedua dan baru2 ni yang sulong pulak. Anak2 tiri ku pulak dah 4 orang berkeluarga dan cucu ku pun automatik bertambah dari satu di Ampang, ke 8 orang di sini! Riuh sekampung bila semua nya balik bertandang seperti Hari Raya Aidilfitri yang baru ni. Memang lain suasana nya beraya di kampung, sungguh berbeza. Anak2 ku pun seronok balik kampung pasal dulu dia orang takde kampung nak dituju bila datang nya Hari Raya. Sekarang dia orang tak bagi aku balik beraya di Ampang...biar dia orang yang balik ke kampung!


Aku harap dapat berblogging balik seperti dulu walau pun masa sekarang tak la banyak untuk duduk depan komputer macam dulu. Kawan baik ku Noni merungut, dia kehilangan kawan berjalan makan angin dan untuk morning walk tiap2 pagi.  Tapi sesekali bila aku balik Ampang, memang kami meluangkan masa bersama untuk breakfast atau lunch. Banyak cerite ceriti yang nak di kongsi bersama bila dah berjauhan macam ni!


Salam Aidilfitri.
Happy to be back and blogging again!


2 comments:

Pengasas said...

Salam Chandan,
Tahniah dan selamat berblog kembali. Ramai bloggers menunggu cerita-ceriti di kampung.

Gardening with Juanita said...

i am from North America, U.S. My sincere hope is you will look over my blog I do not know where your village is. I like the Idea of going to far away places by computer.